Vad roligt!
Här nedanför har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna inför de första tävlingarna. Hoppas vi ses på nästa tävling!
En tävling är uppdelad i flera pass. Vanligtvis består en tävlingsdag av två pass med lunchpaus mellan passen. Antal pass på tävlingen bestämmer hur många dagar tävlingen håller på. I varje pass simmas ett antal grenar, en gren är ett simmsätt med en viss längd, tex 25m frisim.
En gren är ett simmsätt med en viss längd, tex 25m frisim.
En tävling består av flera grenar, tex 25m frisim och 50m bröstsim. Till varje gren finns det ett antal anmälda simmare och då delas varje gren in i heat. Om det tex är 25 barn anmälda till 25m frisim och bassängen har 8 banor, så kommer grenen att simmas i 4 heat. I vilket heat simmaren ska delta ser du i heatlistorna som finns uppsatta på tävlingen eller i livetiming.se, en app och webbsida där man hittar information om tävlingen.
Under tävling kan det bli mycket väntan, så det är bra att ha med en flaska vatten och något att äta för att fylla på med energi under dagen.
Baddräkt/badbyxor – gärna flera så du slipper sitta i blöta kläder under tävlingen, simglasögon, simmössa, handduk, gärna skor för att hålla fötter varma och en kofta eller t-shirt att ta på mellan grenarna.
Innan tävlingen startar samlas vi för att simma in, dvs värma upp kroppen inför tävlingen. Tränaren på plats talar om vad du ska simma och vilken bana du ska simma i.
Efter insimmet byter du om till torra badkläder och överdragskläder, ta gärna på inomhusskor också, så du håller dig varm tills det är din tur att simma.
Att simma av innebär att du simmar lugnt i cirka 10 minuter för att varva ner. Ju äldre du blir desto viktigare blir det med avsim för att bli av med mjölksyra i musklerna.
Till skillnad från insimmet görs avsimmet i en egen bassäng för att inte störa tävlingen.
Dels ser du på starttavlan när din gren närmar sig och dels kommer tränaren att tala om för dig när det är dags att göra sig redo. Innan du ställer dig redo bakom din startpall ropar speakern upp namnen på alla deltagare i heatet.
10-20 minuter innan du skall starta är det bra om du värmer upp. 2 till 3 heat innan du ska simma ska du stå i området bakom startpallen, området kallas för startbryggan.
På simtävlingar finns det en tävlingsledare som styr starten med visselsignaler. Tävlingsledaren blåser två signaler, den första talar om att du kan göra dig redo för start och kliva upp på pallen. Den andra signalen talar om att det är dags att ställa sig i startposition.
När alla simmare står i startposition säger startern ‘Klart för start’ och trycker på startsignalen. När du hör startsignalen är det dags att kasta sig i vattnet.
Om du råkar starta innan signalen går är det bara att simma på som vanligt. Efter loppet kommer din tid att strykas i resultatlistan eftersom det räknas som en tjuvstart om man dyker i innan signalen.
Nästan alla tävlingar använder sig av något som kallas hängande starter. Det betyder att du ska stanna kvar i vattnet när du simmat klart. Istället för att gå upp direkt efter målgång så hänger du istället kvar vid linan cirka 1 meter från väggen tills att nästa simmare startat, då skyndar du dig upp ur poolen.
Efter loppet går du till din tränare som ger dig feedback eller så går du och simmar av innan du får feedback. När du simmat av och fått feedback av tränarna byter du om till torra kläder och förbereder dig för nästa lopp.
En stund efter att alla simmarna i grenen gått i mål finns resultaten i livetiming.se och på resultatlistor som sätts upp vid bassängen. Där kan du se hur snabbt du simmat och jämföra med hur du simmade sist om du vill.
Alla tävlingar har olika regler för vilka som får medalj, ibland får alla simmare medalj, ibland får de allra snabbaste medalj.
När du simmat alla dina lopp får du åka hem om du inte vill stanna och titta på dina kompisar. Men glöm inte att säga till en av tränarna att du åker hem.
En tävlingsdag brukar kunna vara ganska lång. Ofta börjar insimmet kl 07:30, tävlingen och första passet börjar då kl 9:00. Ofta varar passet mellan 2-3 timmar, sedan är det dags för lunch som också brukar vara ca 2-3 timmar. Insim för det andra passet brukar börja kl 14:30 och tävlingsstart för det andra passet är då kl 16:00. Också det andra passet brukar hålla på ca 2 timmar, så vid 18-18:30 brukar tävlingsdagen vara slut.
Det är en lång dag, så tänk på att fylla på med vatten och energi under hela dagen. Det är också viktigt att komma ut och få frisk luft för att hålla sig pigg.
Förutom att heja på våra simmare är det bra om föräldrar kan hålla ett litet öga på yngre simmare så att de inte missar sina starter. Normalt sett sitter simmarna tillsammans med sina tränare och simmarkompisar under en tävling.
Du anmäler till tävling på samma sätt som du anmäler till träningsgruppen via vårt bokningssystem som du hittar under Anmälan i menyn högst upp på sidan. Du betalar avgiften samtidigt med anmälan.
Tränaren avgör vilka grenar som är lämpliga för just ditt barn att delta i och anmäler det till den arrangerande föreningen.
Vi subventionerar tävlingsavgifterna så mycket vi kan för att så många som möjligt ska kunna vara med och tävla. En start brukar kosta mellan 75 – 100 kr per simmare och varje simmare brukar göra mellan 4 och 8 starter per tävling, ibland fler och ibland färre. Avgiften för att vara med på en tävling dit ni själva tar er brukar vi försöka hålla till 200 kr per simmare och då ingår alla starter i avgiften.
Ibland finns det möjlighet att köpa lunch under tävlingen och då finns det möjlighet att boka enbart tävling eller tävling + lunch till ett högre pris. Under våra egna tävlingar erbjuder vi alla simmare att köpa lunch och/eller middag till självkostnadspris.
Tävlingar där vi åker bort och stannar över natten tillsammans har vi som praxis att subventionera kostnaderna med 50%.
Det är viktigt att du anmäler så tidigt som möjligt till tränare eller tävlingsansvarig att ditt barn inte kan delta. Vid snabba avbokningar har vi möjlighet att betala tillbaka anmälningsavgiften, men vid avbokningar efter att anmälningstiden gått ut får vi inte tillbaka startavgifterna från den arrangerande föreningen och då kan vi inte betala tillbaka er anmälningsavgift.
Även om anmälningstiden gått ut är det viktigt att du meddelar oss. Om vi inte stryker simmare som inte deltar kan vi få straffavgifter från den arrangerande föreningen. Det kallas för DNS-avgift – Did Not Start – dvs simmaren startade inte och straffavgiften kan vara så hög som 300 kr per missad start.
Nervositet hör till! Du kan tryggt anmäla ditt barn till tävlingen. Vi tar hand om simmarna under tävlingen och skulle ditt barn inte vilja starta uppmuntrar vi till start men vi tvingar inte någon att delta. Ditt barn kommer säkert att tycka att det är spännande att vara med även om det inte blir någon tävlingsstart just den här gången.
Prata gärna med er tränare om att ditt barn är nervöst inför tävlingen.
060 – 61 73 11
Telefontider: tisdag, onsdag torsdag 13:00 – 14:30
Universitetsallén 11, 852 34 Sundsvall
© 2021 | Sundsvalls simsällskap